Dzisiaj propozycja dla miłośników pralinek Ferrero Rocher. Lody z czekoladą i pastą z uprażonych orzechów laskowych w smaku baaardzo przypominają te znane i lubiane pralinki. Dodatkowo można posypać je posiekanymi orzeszkami laskowymi i podać w wafelku, który doda chrupkości jaką mają pralinki. Domowe lody Ferrero Rocher wyszły przepyszne! Wypróbujcie ten przepis koniecznie, z pewnością nie będziecie zawiedzeni 🙂
Składniki na domowe lody Ferrero Rocher:
- 200 g orzechów laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 200 ml mleka
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie domowych lodów Ferrero Rocher:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich).
Do rondelka wlać śmietanę, mleko i wsypać połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Żółtka z resztą cukru roztrzepać trzepaczką na puszystą masę. Następnie dodać do rondelka z czekoladą, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie zagotować!). Potem wyłączyć gaz, dodać pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać. Ostudzić, przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Jeżeli nie macie maszyny, lody wstawić do zamrażarki i co jakiś czas należy je zmiksować (mniej więcej co godzinę).
Smacznego
To też może Cię zainteresować: