Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem


Pieczone roladki z kurczaka z szynką parmeńską oraz kremowym sosem z sera pleśniowego i szpinakiem to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest soczyste, aromatyczne i smakuje znakomicie, a w połączeniu z sosem to… niebo w gębie! 🙂

Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem

Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem

Składniki (4 porcje):

Roladki z kurczaka:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 8 plasterków szynki prosciutto
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz

Sos:

  • 400 g śmietany kremówki 30 %
  • 120 g sera pleśniowego Lazur
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Roladki z kurczaka:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą przekroić w poprzek na dwa płaty i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić pieprzem i bardzo delikatnie z jednej strony solą. Na dwa plasterki prosciutto położyć po jednym filecie, zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki posmarować oliwą z oliwek i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut (małe roladki piec 25 minut). Po upieczeniu wykałaczki wyjąć.

Sos:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko posiekany szpinak (twarde łodyżki oderwać) i chwilę podsmażać, aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietanę kremówkę, sok powstały z pieczonych roladek i wrzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Roladki przełożyć do sosu i podgrzać. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem

Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym

Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami

Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *