Pieczone roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest soczyste, aromatyczne i smakuje znakomicie, a w połączeniu z sosem to… niebo w gębie! Domownicy z pewnością będą zadowoleni 🙂
Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem
Składniki (4 porcje):
Roladki z kurczaka:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 8 plasterków szynki prosciutto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sol
- pieprz
Sos:
- 400 g śmietany kremówki 30 %
- 120 g sera pleśniowego Lazur
- duża garść świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Przygotowanie roladek z kurczaka w prosciutto:
Roladki z kurczaka:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą przekroić w poprzek na dwa płaty i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić pieprzem i bardzo delikatnie z jednej strony solą. Na dwa plasterki prosciutto położyć po jednym filecie, zrolować i spiąć wykałaczką. Następnie roladki posmarować oliwą z oliwek i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut (małe roladki piec 25 minut). Po upieczeniu wykałaczki wyjąć.
Sos:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko posiekany szpinak (twarde łodyżki oderwać) i chwilę podsmażać, aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietanę kremówkę, sok powstały z pieczonych roladek i wrzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Potem doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec roladki przełożyć do sosu i podgrzać. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem
- Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym
- Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym
- Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami
- Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią