Brownie z bananami i kremem orzechowym
Brownie z dodatkiem mielonych migdałów, warstwą bananów oraz kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Rozpusta dla podniebienia! Ciasto jest bardzo wilgotne, ciężkie i intensywnie czekoladowe. Z bananami i kremem orzechowym tworzy mega pyszne połączenie. Bardzo polecam! 🙂
Brownie z bananami i kremem orzechowym
Składniki:
Brownie:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 230 g masła
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
Krem orzechowy:
- 750 g mascarpone
- 400 g masła orzechowego (gładkiego)
- 9 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 duże banany
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie brownie z bananami i kremem orzechowym:
Brownie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm (mierzona od dołu) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut. Ostudzić.
Krem orzechowy:
Mascarpone chwilę miksować z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładki krem.
Na ostudzone brownie położyć plasterki bananów o grubości około 4 – 5 mm. Następnie na warstwę bananów nałożyć krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: