Brownie z bananami i kremem orzechowym


Brownie z dodatkiem mielonych migdałów, warstwą bananów oraz kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Rozpusta dla podniebienia! Ciasto jest bardzo wilgotne, ciężkie i intensywnie czekoladowe. Z bananami i kremem orzechowym tworzy mega pyszne połączenie. Bardzo polecam! 🙂

Brownie z bananami i kremem orzechowym

Składniki:

Brownie:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 230 g masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

Krem orzechowy:

  • 750 g mascarpone
  • 400 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 9 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 duże banany
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie:

Brownie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm (mierzona od dołu) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut. Ostudzić.

Krem orzechowy:

Mascarpone chwilę miksować z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładki krem.

Na ostudzone brownie położyć plasterki bananów o grubości około 4 – 5 mm. Następnie na warstwę bananów nałożyć krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mini brownie migdałowe z gruszkami

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Brownie migdałowe z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *