Dzisiaj słodkości dla miłośników kawy. Ciasto intensywnie czekoladowe z delikatnym i puszystym musem kawowym. Kawa i czekolada to bez wątpienia niezawodne i obłędnie pyszne połączenie, które musi dobrze smakować. Ciasto ładnie się prezentuje i nie jest trudne do przygotowania. Nie sposób mu się oprzeć 😉 Z pewnością to mój faworyt wśród kawowych ciast. Bardzo polecam!
Ciasto czekoladowe z musem kawowym
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mus kawowy:
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki wódki
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Ciasto czekoladowe z musem kawowym – przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień. Dodać kawę rozpuszczalną, a także połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Potem ostudzić.
Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Potem wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze.
Do nasączenia:
Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i ostudzić. Wlać wódkę i wymieszać. Następnie za pomocą pędzelka nasączyć ciasto.
Mus kawowy:
Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz, dodać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do mleka z żelatyną i kawą, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany, delikatnie wszystko mieszając. Potem przełożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Na koniec wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: