Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem, świeżym szpinakiem, a także dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam!
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 250 g makaronu (użyłam typu Bavette)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3/4 szklanki puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)*
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g śmietany kremówki 30%
- 3/4 szklanki bulionu
- starty parmezan (do posypania)
- sól
- pieprz
Makaron z sosem dyniowym – przygotowanie:
∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Potem upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać puree z dyni, bulion, a także lekko posiekany szpinak. Gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Potem przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: