Dzisiaj bardzo smaczne pierogi, które znikną w mgnieniu oka 😉 Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam je z podsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie, z mięsem lub grzybami. Każde ! 😉 Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem, polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha!
Składniki (na około 38 sztuk):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej
- 80 g boczku parzonego
- 1,5 – 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 3 płaskie łyżeczki kminku
- około 3 łyżeczek cukru
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
Kapustę przełożyć do garnka (jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą), nalać wodę, wsypać kminek i cukier. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Dokładnie odcedzić, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do miseczki z kapustą i wszystko wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Podawać ze zrumienioną cebulką.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Smażone pierogi z wołowiną na ostro
→ Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem