Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi. Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że Wam posmakowała 😉 Jeśli jeszcze jej nie zrobiliście, zróbcie koniecznie. Taka masa jest idealna również do innych wypieków np. świątecznych lub jako alternatywa dla dżemu.
Ciasteczka po upieczeniu są kruche, ale po kilku godzinach po przełożeniu stają się miękkie i rozpływają się w ustach. Pycha! Zapewne skradną Wasze serca.
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową
Składniki (na około 38 złożonych ciastek o średnicy 5 cm):
- 2 szklanki mąki
- 180 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa figowo – orzechowa ← klik
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz masy figowo – orzechowej ) przełożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Ostudzić i przełożyć masą figowo – orzechową.
Smacznego 🙂
To też może Ci ę zainteresować:
→ Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe
→ Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji
→ Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina