Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka 🙂
Składniki (na około 37 ciasteczek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 125 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- 1/3 szklanki suszonych jagód goji
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko, przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Zagniatać, aż powstanie jednolita masa. Następnie wsypać jagody goji i bardzo drobno posiekane orzechy pekan. Dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią (pozostawiając odstępy). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 10 minut.
Smacznego 🙂