Kruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza.
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny
- starta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180°C przez około 10 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: