Bulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne…
Składniki:
- resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.)
- 4 marchewki
- 1 cebulka
- 1 duża pietruszka
- 1/3 pora
- kawałek selera
- 3 liski laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 l wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Resztki ryb umyć. Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i sól. Zagotować i zdjąć szumowiny. Gotować na małym ogniu przez około 35 minut, następnie przecedzić i doprawić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: