Zupa rybna pomidorowa


Do przygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza 😉

Zupa rybna pomidorowa

Składniki:

  • 1 dorsz
  • 1 puszka pomidorów pelati – 400 g (razem z zalewą)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 duży ziemniak
  • 1,5 l bulionu rybnego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino,  pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tajska zupa rybna

Indyjskie rybne curry

Bulion dashi

Flaczki z boczniaków

Zupa Tom Yum z krewetkami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarz do “Zupa rybna pomidorowa