Do przygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza 😉
Składniki:
- 1 dorsz
- 1 puszka pomidorów pelati – 400 g (razem z zalewą)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 duży ziemniak
- 1,5 l bulionu rybnego
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Z racji tego, że często zaglądam na Twój blog i bardzo go lubię chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji tu: http://alesmaki.com.pl/?recipe=liebster-blog-award