Dzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. miso-shiru lub ramen. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych 🙂
Składniki:
- 1 l zimnej wody + 1/2 szklanki
- 20 g konbu
- 30 g katsuobushi (bonito)
Składniki:
Konbu przetrzeć wilgotną ściereczką (nie usuwać białego nalotu!). Pociąć na szerokie paski i przełożyć do garna z zimną wodą (1 l). Odstawić na 30 minut. Następnie podgrzewać na średnim ogniu, NIE doprowadzając do wrzenia. Jeśli pojawią się pęcherzyki wokół brzegów garnka, należy szybko wyłączyć gaz i wyjąć konbu. Dolać 1/2 szklanki zimnej wody i wsypać katsuobuhi. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i pozostawić na około 2 minuty, aż rybne płatki opadną na dno. Odcedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem.
Smacznego 🙂