Tartaletki z hibiskusem


Dzisiaj kolejne słodkości. Tym razem są to tartaletki z budyniem śmietankowym z dodatkiem naparu z hibiskusa. Dzięki temu mają przyjemnie kwaskowy smak i piękny różowy kolor. Ozdobiłam je karmelizowanym hibiskusem, którego użyłam do naparu 🙂

Tartaletki z hibiskusem

Tartaletki z hibiskusem

Składniki (na około 16 tartaletek):

Kruche ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 180 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Krem:

  • 1/3 szklanki suszonego hibiskusa
  • 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- śmietankowy smak
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 3 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 pełna łyżka masła
  • 5 łyżek cukru

Karmelizowany hibiskus:

  • hibiskus z naparu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Krem:

Hibiskusa zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy, aż napar naciągnie i ostygnie.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i zagotowujemy. Resztę mleka dokładnie mieszamy z cukrem, budyniami i ostudzonym naparem (dobrze odciskamy i nie wyrzucamy hibiskusa). Do gotującego się mleka (na malutkim ogniu) dodajemy masło i wlewamy wymieszany budyń przez cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Lekko studzimy i wypełniamy tartaletki nie wyciągając z foremek. Schładzamy.

Karmelizowany hibiskus:

Hibiskusa, którego użyliśmy do naparu osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w cukrze pudrze. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 4-5 minut, aż cukier się skarmelizuje.

Smacznego 🙂

 




 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *