Domowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju 🙂 Polecam 🙂
Składniki (na 24 ptysie):
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 185 g masła
Krem czekoladowy:
- 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak
- 2 serki mascarpone (500 g)
- około 4 łyżek cukru pudru
- maliny
Puder z hibiskusa:
- 2 łyżki suszonego hibiskusa
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić.
Krem czekoladowy:
Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Następnie dodać cukier puder i serki mascarpone. Zmiksować tylko do połączenia składników. Ewentualnie dodać jeszcze cukru pudru.
Gotowym kremem wypełnić spody ptysi, a na wierzch położyć po 3-4 maliny. Przykryć drugą połówką.
Puder z hibiskusa:
Hibiskusa mielimy na pył. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Gotowym pudrem posypujemy ptysie.
Smacznego 🙂