Zupa Tom Yum z krewetkami


Zupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest z krewetkami (Tom Yum Kung) lub kurczakiem (Tom Yum Kai). Połączenie ostro – kwaśnych smaków jest rewelacyjne!  Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie spróbować. To jedna z najsmaczniejszych zup 🙂

Zupa Tom Yum z krewetkami

Składniki:

  • 40 g pasty Tom Yum (jeśli chcecie aby zupa była bardziej ostra, dajcie więcej)
  • 3/4 puszki krojonych pomidorów
  • 3/4 puszki mleka kokosowego
  • 400 g krewetek
  • 1/2 puszki grzybów słomianych (straw)
  • 1,75 l wody
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Dodatkowo:

  • 300 g makaronu ryżowego
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić.

W garnku zagotować wodę. Dodać pastę Tom Yum, usmażoną cebulę, pomidory z puszki (razem z zalewą), mleko kokosowe, sos rybny i cukier trzcinowy. Wymieszać i chwilkę gotować. Następnie dodać odcedzone i przepołowione grzyby słomiane, oczyszczone krewetki i gotować około 4 minut (małe krewetki około 1 minuty). Doprawić solą. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posypaną posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tajska zupa rybna

Curry laksa

Zupa tajska z dynią i grzybami mun

Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami

Miso-shiru z tofu i wakame

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *