Zupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest z krewetkami (Tom Yum Kung) lub kurczakiem (Tom Yum Kai). Połączenie ostro – kwaśnych smaków jest rewelacyjne! Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie spróbować. Zupa Tom Yum z krewetkami to jedna z najsmaczniejszych zup 🙂
Składniki:
- 40 g pasty Tom Yum (jeśli chcecie aby zupa była bardziej ostra, dajcie więcej)
- 3/4 puszki krojonych pomidorów
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- 400 g krewetek
- 1/2 puszki grzybów słomianych (straw)
- 1,75 l wody
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego)
- 2 łyżki oleju
- sól
Dodatkowo:
- 300 g makaronu ryżowego
- świeża kolendra do dekoracji
Zupa Tom Yum z krewetkami – przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić.
W garnku zagotować wodę. Dodać pastę Tom Yum, usmażoną cebulę, pomidory z puszki (razem z zalewą), mleko kokosowe, sos rybny, a także cukier trzcinowy. Wymieszać i chwilkę gotować. Następnie dodać odcedzone i przepołowione grzyby słomiane, oczyszczone krewetki i gotować około 4 minut (małe krewetki około 1 minuty). Na koniec doprawić solą. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posypaną posiekaną kolendrą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
To jeden z tych przepisów, które chcę wypróbować na pewno, ponieważ jest prosty, a jednocześnie wydaje się, że można go modyfikować w zależności od gustu. Jestem ciekawy, jak różne wersje tego dania będą smakować!