Dzisiaj jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi, czyli alternatywa dla owsianek, jaglanek itp. Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna i na długo syci, ale też bardzo zdrowa. Obniża poziom cholesterolu, zawiera witaminy i mnóstwo błonnika, niezbędnego do usprawnienia perystaltyki jelit. Dlatego warto spożywać ją jak najczęściej.
Jęczmieniankę przygotowałam na mleku krowim, ale równie dobrze sprawdzi się roślinne. A, że sezon na figi w pełni, musiałam je dodać 😉 Polecam!
Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 figi
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodzidła)
Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi – przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Do rondelka wlać mleko i wsypać wypłukaną na sitku kaszę jęczmienną. Następnie gotować na malutkim ogniu (pod przykryciem) około 18 – 20 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Zmiksować, dodać syrop klonowy i wymieszać.
Gotową jęczmieniankę przełożyć do miseczek. Udekorować pokrojonymi figami i posypać orzechami włoskimi. Ewentualnie polać jeszcze odrobiną syropu klonowego.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: