Czy owsianka może się znudzić? Absolutnie nie, jeśli za każdym razem użyjemy różnych składników. Wystarczy pokombinować, dodać inne owoce, orzechy, przyprawy czy też zamienić mleko na roślinne np. kokosowe lub migdałowe i cieszyć się pożywnym śniadaniem dla całej rodziny. À propos mleka migdałowego, warto przygotować je samemu, a z pozostałej masy (po odciśnięciu mleka) zrobić a’la serek.
Uwielbiam czekoladę, zwyczajnie mam do niej słabość. Dlatego musiałam dodać ją do owsianki. I wiecie co? Owsianka czekoladowa jest pyszna! Prawie jak deser 😉
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 60 g czekolady deserowej
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego
- garść borówek amerykańskich
- 1 nektarynka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Gotować na malutkim ogniu około 10 minut (błyskawiczne gotujemy krócej), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać syrop klonowy i posiekaną czekoladę deserową. Mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczki i dodać borówki amerykańskie, uprażony słonecznik oraz pokrojoną nektarynkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi
→ Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki
→ Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem
→ Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu