Ciasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i ciasto dobrze się kroi. Połączenie kremu budyniowego i kwaskowatych malin to strzał w dziesiątkę. Pyszne, letnie ciasto 🙂 Polecam!
Ciasto a’la karpatka z malinami
Składniki:
Ciasto parzone:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 7 łyżek cukru
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g mascarpone
- 400 g malin
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta a’la karpatka z malinami:
Ciasto parzone:
Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka, zmiksować i podzielić na dwie części.
Blaszkę o wymiarach około 22 cm x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przełożyć do blaszki i równo rozprowadzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Tak samo upiec drugą część ciasta.
Krem budyniowy:
Zagotować 2 szklanki mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać.
Gotowy krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
przepysznie wygląda
Niestety krem budyniowy wypływa
Mi zawsze wychodzi z tego przepisu. A dałaś pełne, takie z czubem łyżki mąki ziemniaczanej?
Karpatka jest taka pyszna!