Ciasto a’la karpatka z malinami


Ciasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i ciasto dobrze się kroi. Połączenie kremu budyniowego i kwaskowatych malin to strzał w dziesiątkę. Pyszne, letnie ciasto 🙂 Polecam!

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g mascarpone
  • 400 g malin

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto parzone:

Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka, zmiksować i podzielić na dwie części.

Blaszkę o wymiarach około 22 cm x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przełożyć do blaszki i równo rozprowadzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Tak samo upiec drugą część ciasta.

Krem budyniowy:

Zagotować 2 szklanki mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać.

Gotowy krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Churros

Ptysie “serduszka”

Eklery z kremem orzechowym

Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Ciasto a’la karpatka z malinami