Ptysie „serduszka”


Dzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym, to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu 🙂

Ptysie serduszka

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • mała szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Ciasto parzone:

Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między sercami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (w zależności od grubości serc). Ostudzić i przekroić.

Nadzienie:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem spożywczym.

Spody ptysiowych serc wypełnić bita śmietaną i przykryć drugą połówką. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Ptysie „serduszka”