Dzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym, to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu 🙂
Składniki:
Ciasto parzone:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- mała szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między sercami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (w zależności od grubości serc). Ostudzić i przekroić.
Nadzienie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem spożywczym.
Spody ptysiowych serc wypełnić bita śmietaną i przykryć drugą połówką. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Fajny pomysł z tym kształtem, muszę zapamiętać 🙂
Pyszne i piękne
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie