Eklery z kremem orzechowym


Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha 🙂

Eklery z kremem orzechowym

Eklery z kremem orzechowym

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny Palma „Bielmar”
  • mała szczypta soli

Krem orzechowy:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto parzone:

Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.

Krem orzechowy:

Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodać miód i ponownie wymieszać. Ostudzić.

Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmiksować.

Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i orzechy. Wszystko razem ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem orzechowym wypełniać spody eklerków i przykryć drugą połówką.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Posmarować eklerki i posypać posiekanymi orzechami.

Smacznego 🙂

Ciasta czy ciasteczka?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Eklery z kremem orzechowym