Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny 🙂 Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam 🙂
Składniki:
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- 5 suszonych daktyli
- 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 150 g masy kajmakowej
- 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
- 10 suszonych daktyli
Przygotowanie:
Blaty bezowe:
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.
Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.
Krem:
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Schłodzić. Udekorować orzechami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Tort bezowy z czekoladą i malinami
→ Mini pavlowa z mango i marakują
Cudowny tort!
🙂
Robiłam go kiedyś. Coś pysznego 🙂