Dzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu są chrupiące, a w środku piankowe, takie jak powinny być 🙂 Ładnie się prezentują i są pyszne. Można użyć dowolnych, świeżych owoców. Polecam 🙂
Mini pavlova z mango i marakują
Składniki (na około 10 bez):
Bezy:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 marakuje
Mini pavlova z mango i marakują – przygotowanie:
Bezy:
Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać bezy tak, żeby w środku pozostało małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut.
Krem:
Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Na koniec udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
6 białek ile to będzie gram ? Mam jajka swojskje od mamy i są bardzo nie równe. Chcilabym aby wychszlk idealnie.
Użyłam jajek w rozmiarze M (średnie). Białko waży około 35 g.