Mini pavlova z mango i marakują


Dzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu są chrupiące, a w środku piankowe, takie jak powinny być 🙂 Ładnie się prezentują i są pyszne. Można użyć dowolnych, świeżych owoców. Polecam 🙂

Składniki (na około 10 bez):

Bezy:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 marakuje

Przygotowanie:

Bezy:

Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać bezy tak, żeby w środku pozostało małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut.

Krem:

Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

Tort bezowy z czekoladą i malinami

Tort bezowy z kawą

Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Deser jaglany z jagodami i bezą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *