Dzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim. Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz sałatką z rukoli i pomarańczy, która świetnie pasuje do tego dania. Jeśli zrobicie je na imprezę, to radzę przygotować dwie porcje, bo szybko znikają 😉
Składniki:
- 14 cienkich plasterków surowego boczku
- 6 łyżeczek pasty tamaryndowej (Użyłam rzadkiej pasty. Jeśli jest to gęste puree, dajemy połowę mniej)
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki mirinu
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- szczypta chili
- ziarna sezamu do posypania
Dodatkowo:
- 14 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Do miseczki wlać sos sojowy i dodać pastę tamaryndową, ketchup, mirin oraz chili. Wymieszać. W przygotowanej marynacie zamoczyć plasterki boczku i odstawić na około 30 minut. Następnie każdy plasterek nadziać na patyczek, tworząc harmonijkę. Pozostałą marynatą polać szaszłyki i posypać sezamem. Grillować do czasu, aż boczek się zrumieni.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla
→ Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką
→ Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą