Boczek z grilla w stylu azjatyckim


Dzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim. Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz sałatką z rukoli i pomarańczy, która świetnie pasuje do tego dania. Jeśli zrobicie je na imprezę, to radzę przygotować dwie porcje, bo szybko znikają 😉

Składniki:

  • 14 cienkich plasterków surowego boczku
  • 6 łyżeczek pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki mirinu
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • szczypta chili
  • ziarna sezamu do posypania

Dodatkowo:

  • 14 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Do miseczki wlać sos sojowy i dodać pastę tamaryndową, ketchup, mirin oraz chili. Wymieszać. W przygotowanej marynacie zamoczyć plasterki boczku i odstawić na około 30 minut. Następnie każdy plasterek nadziać na patyczek, tworząc harmonijkę. Pozostałą marynatą polać szaszłyki i posypać sezamem. Grillować do czasu, aż boczek się zrumieni.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką

Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą

Orientalne szaszłyki z mięsa mielonego

Jajka zięcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *