Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw to ciekawa i prosta propozycja na grilla. Z dodatkiem ulubionej sałatki smakują wyjątkowo pysznie 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie)
- sos ziołowy „Winiary” w butelce
- olej do posmarowania
Przygotowanie:
Kmin rzymski i kolendrę utrzeć w moździerzu.
Wszystkie składniki dokładanie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt zbita, należy dolać odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadka to dosypać odrobinę bułki tartej. Mięsem oblepić patyczki, delikatnie posmarować olejem i ułożyć na grillu. Grillować z wszystkich stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl