Orientalne szaszłyki z mięsa mielonego


Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw to ciekawa i prosta propozycja na grilla. Z dodatkiem ulubionej sałatki smakują wyjątkowo pysznie 🙂

Orientalne szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 1  jajko
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie)
  • sos ziołowy „Winiary” w butelce
  • olej do posmarowania 

Przygotowanie:

Kmin rzymski i kolendrę utrzeć w moździerzu.

Wszystkie składniki dokładanie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt zbita, należy dolać odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadka to dosypać odrobinę bułki tartej. Mięsem oblepić patyczki, delikatnie posmarować olejem i ułożyć na grillu. Grillować z wszystkich stron do uzyskania złotego koloru.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *