Placuszki serowe z borówkami to świetny pomysł na śniadanie lub słodki obiad. Jak kto woli 😉 Posypałam je cukrem pudrem, ale równie dobrze będą smakować polane roztopioną czekoladą lub syropem klonowym. Co tu dużo pisać… Prosto, szybko i smacznie 🙂
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 250 g twarogu (mielonego)
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- 1 pełna szklanka borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- około 3 łyżek oleju rzepakowego (do smażenia)
Placuszki serowe z borówkami – przygotowanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, cukier, szczyptę soli i twaróg. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wsypać borówki amerykańskie i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Niebo w gębie 😉
Zrobione, i bardzo dobre
Cieszę się 🙂
Czy można masę zostawić na noc i upiec rano?
Myślę, że tak.
Na ile porcji wychodzi ten przepis?
Około 20 placuszków