Puszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam 🙂
Składniki:
- 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 25 g świeżych drożdży
- około 2-3 łyżek cukru
- skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
- szczypta soli
Sos pomarańczowy:
- 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości pomarańczy)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Przesianą mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i lekko podgrzane mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka, startą skórkę z pomarańczy i startą dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.
Sos pomarańczowy:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu.
Gotowym sosem pomarańczowym polewamy racuszki.
Smacznego 🙂