Muffinki dyniowe z aromatem imbiru


Puszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę 🙂

PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/

Muffinki dyniowe z aromatem imbiru

Muffinki dyniowe z aromatem imbiru

Składniki (na 12 babeczek):

  • 3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczyptę soli

Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki musu z dyni

Przygotowanie:

* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki. Ułożyć na blaszce do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej i mus z dyni. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.

Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *