Puszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę 🙂
PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/
Składniki (na 12 babeczek):
- 3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczyptę soli
Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki musu z dyni
Przygotowanie:
* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki. Ułożyć na blaszce do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej i mus z dyni. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.
Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki.
Smacznego 🙂