Barszcz ukraiński to pożywna i wyjątkowo smaczna zupa, która na Ukrainie podawana jest z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami polanymi oliwą z czosnkiem. W polskiej wersji do barszczu często dodawana jest też fasola oraz grzyby, których w oryginale podobno nie ma. Istotną cechą wyróżniającą barszcz ukraiński jest również czosnek, który nadaje zupie specyficzny aromat. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam 🙂
Składniki:
- kawałek żeberka wieprzowego
- 2,5 l wody
- 1/4 główki małej białej kapusty
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 malutka pietruszka
- 3 buraczki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- plasterek masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
- gęsta śmietana 18%
- pampuszki
Przygotowanie:
Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki.
Na dużej i szerokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i buraczki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można pokroić w słupki) i dodać do cebuli. Smażyć, aż lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut.
Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem.
Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Pychota . Uwielbiam ten barszcz , a u Ciebie wygląda bardzo apetycznie 😉