Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 białko do posmarowania
Polewa czosnkowa:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy jajko, oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut.
Polewa czosnkowa:
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy upieczone pampuszki.
Smacznego 🙂
Takie bułeczki są najlepsze z serkiem białym i czosnkiem niedźwiedzim
Sam spróbowałem i polecam skosztować 🙂
Pampuchy to nie są żadne pieczone bułeczki, pieczone takie bułeczki to są buchty. A pampuchy to są kluski na parze.
W kuchni ukraińskiej pampuszki to pieczone bułeczki 🙂
Dzień dobry czy można użyć suchych drożdży ?jesli tak to ile i czy postępować tak jak z żywymi ?
Tak można. Z suchych drożdży nie trzeba robić wcześniej rozczynu. 10 g drożdży instant wsypujemy do przesianej mąki, dodajemy po kolei resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę, tak jak w przepisie.