Barszcz ukraiński


Barszcz ukraiński to pożywna i wyjątkowo smaczna zupa, która na Ukrainie podawana jest z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami polanymi oliwą z czosnkiem. W polskiej wersji do barszczu często dodawana jest też fasola oraz grzyby, których w oryginale podobno nie ma. Istotną cechą wyróżniającą barszcz ukraiński jest również czosnek, który nadaje zupie specyficzny aromat. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam 🙂

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • kawałek żeberka wieprzowego
  • 2,5 l wody
  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 malutka pietruszka
  • 3 buraczki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa
  • plasterek masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji
  • gęsta śmietana 18%
  • pampuszki

Przygotowanie:

Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki.

Na dużej i szerokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i buraczki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można pokroić w słupki) i dodać do cebuli. Smażyć, aż lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut.

Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek  i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem.

Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Barszcz ukraiński