Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami


Pełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek 🙂

Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami

Składniki:

  • 1/2 malutkiej główki białej kapusty
  • 1 mały seler
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 9 suszonych daktyli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • około 150 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • około 1 łyżki cukru
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami