Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak


Delikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha 🙂 Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem, która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie 🙂

Polędwiczka wieprzowa z harissą

Składniki:

Polędwiczka:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 pełna łyżka przyprawy harissa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Kasza:

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • około 2,5 szklanki bulionu
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 plasterki masła
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Polędwiczka:

Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć.

Kasza:

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać suchy pęczak i chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu do miękkości kaszy, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu.

W międzyczasie obrać i umyć marchewkę. Pokroić w kostkę i przełożyć na małą patelnię lub rondelka. Dodać masło, szczyptę soli i podsmażyć. Dolać odrobinę wody i gotować do miękkości.

Gotową marchewkę dodać do kaszy, wsypać pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić solą.

Kaszę przełożyć na talerz i ułożyć pokrojoną w plasterki polędwiczkę. Do dania świetnie pasuje raita ogórkowa.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak