Delikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha 🙂 Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem, która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie 🙂
Składniki:
Polędwiczka:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 pełna łyżka przyprawy harissa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Kasza:
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- około 2,5 szklanki bulionu
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 plasterki masła
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Polędwiczka:
Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć.
Kasza:
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać suchy pęczak i chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu do miękkości kaszy, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu.
W międzyczasie obrać i umyć marchewkę. Pokroić w kostkę i przełożyć na małą patelnię lub rondelka. Dodać masło, szczyptę soli i podsmażyć. Dolać odrobinę wody i gotować do miękkości.
Gotową marchewkę dodać do kaszy, wsypać pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić solą.
Kaszę przełożyć na talerz i ułożyć pokrojoną w plasterki polędwiczkę. Do dania świetnie pasuje raita ogórkowa.
Smacznego 🙂
Jest kasza i mięsko ,jest pysznie!.