Pyszne pancakes z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Zamiast truskawek można użyć innych, ulubionych owoców np. jagód. Polecam 🙂
Składniki na (około 13 placuszków):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- około 400 g truskawek
Pancakes z truskawkami – przygotowanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, jogurt, cukier, szczyptę soli, olej i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Po nałożeniu dołożyć na każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone na pół truskawki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Pyszności 🙂
Chyba zaraz je zrobię, bo coś by się zjadło 🙂
To do dzieła! 😉