Racuchy z jabłkami


Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej  smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste 🙂

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę lekko podgrzanego  mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i … zjadamy 😉

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Placuszki kokosowe z ananasem

Placuszki serowe z borówkami

Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym

Pancakes z truskawkami

Żytnie placuszki z frużeliną jagodową


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Racuchy z jabłkami