Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 1/4 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i … zjadamy 😉
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Placuszki kokosowe z ananasem
→ Placuszki serowe z borówkami
Zrobiłam, wyszły pyszne, fajny przepis 🙂
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 🙂