Lubicie słodkie śniadania? Jeśli tak, to polecam żytnie placuszki z frużeliną jagodową i borówkami amerykańskimi, czyli słodki zastrzyk energii o poranku 😉 Pyszne, proste do przygotowania i zdrowe.
Placuszki zrobiłam z mąki żytniej pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam miodu. Fit placuszki podałam z frużeliną jagodową od Allnutrition i świeżymi borówkami. Blueberry in Jelly to soczyste jagody zanurzone w delikatnym żelu. Tak jak inne dostępne frużeliny ze sklepu SFD nie znajdziemy w niej cukru, słodzona jest erytrytolem. Zawiera aż 80 % owoców i jest niskokaloryczna. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można wykorzystać ją na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się do naleśników, lodów, gofrów, ciast i fit deserów.
Jak wiadomo jagody to zdrowe i bardzo smaczne owoce, które korzystnie wpływają na wzrok, uelastyczniają naczynia krwionośne i poprawiają pracę jelit. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Samo zdrowie!
Żytnie placuszki z frużeliną jagodową
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- frużelina Blueberry in Jelly
- świeże borówki amerykańskie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, miód, szczyptę soli i roztopione masło. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę żytnią i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Podawać z frużeliną Blueberry in Jelly i świeżymi borówkami.
Smacznego 🙂
« Powyższy artykuł jest sponsorowany »
To też może Cię zainteresować: