Zupa krem z pieczonej papryki


Zupa krem z pieczonej papryki to doskonały pomysł na pyszny posiłek. Zupa jest aromatyczna i przyjemnie pikantna dzięki papryczce chili. Dodałam też soczyste, dojrzałe pomidory obrane ze skórki, zrumienioną cebulę i czosnek oraz rozmaryn. Wszystko komponuje się idealnie… Zupę zawsze podaję z grzankami usmażonymi na maśle, które świetnie pasują i nadają odrobinę chrupkości oraz skrapiam oliwą z oliwek. Zupa nie tylko pozytywnie zaskakuje smakiem, ale również pięknym czerwonym kolorem. Po inspiracje kulinarne na szybkie i kremowe zupy polecam wejść w zakładkę “zupy kremy ” lub odwiedzić stronę Przepisy.pl

Papryka po upieczeniu jest rewelacyjna! Intensywna i bogata w smaku. Można ją wykorzystać jako dodatek do różnych smarowideł kanapkowych, sosów, zup, placuszków, sałatek (przykładowy przepis znajdziesz tutaj) lub zawekować na zimę. Pomysłów jest mnóstwo! Wystarczy troszkę kreatywności 😉

Kilka słów o papryce

Warto wspomnieć o walorach zdrowotnych papryki. Witaminy C zawiera dużo więcej niż cytryna! Jest źródłem witamin z grupy A, E, K i B oraz soli mineralnych. Ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Chroni przed chorobami układu krążenia, zapobiega miażdżycy i pomaga w leczeniu zwyrodnienia stawów. Jest idealna dla osób odchudzających się, ponieważ ma niewiele kalorii i pozytywnie wpływa na trawienie. Ostre odmiany zawierają kapsaicynę, która w znacznym stopniu przyspiesza spalanie kalorii. Zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety. Sezon na paprykę właśnie trwa, a na rynku dostępne są jej różne odmiany. Dlatego korzystajmy z tego drogocennego warzywa póki możemy.

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

Składniki:

  • 5 średnich czerwonych papryk
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu
  • 1/2 papryczki chili (lub więcej 😉 )
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • grzanki

Przygotowanie:

Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25 minut, od czasu do czasu paprykę przewrócić. Po upieczeniu wyjąć, przykryć szczelnie folią aluminiową i zostawić, aż przestygnie. Następnie zdjąć skórkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek i zeszklić. Dodać pokrojone pomidory, bulion, drobno posiekaną papryczkę chili i rozmaryn. Gotować około 5 minut. Następnie dodać upieczoną i obraną paprykę. Całość zmiksować na gładki krem. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i podawać z grzankami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z batata z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *