Delikatna, subtelna w smaku, kremowa zupa z selera naciowego z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… 🙂 Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie.
Składniki:
- pęczek selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1,5 l bulionu
- łyżka masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa krem z pieczonej papryki
→ Zupa krem z białych szparagów