Zupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek lub podać z grzankami smażonymi na maśle. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 1 duży batat
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu
- 80 g śmietany kremówki 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko smażyć.
Batata obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni i wlać bulion. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle.
Smacznego 🙂