Zupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów (1 kg)
- 1 litr bulionu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- odrobina białego pieprzu
- malutka szczypta estragonu
- sól
Dodatkowo:
- grzanki
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce i obieramy do końca główki. Kroimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy.
W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy szparagi, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby zupę można jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami smażonymi na maśle.
Smacznego 🙂