Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, chrupiącym boczkiem, serem typu feta i pomidorkami truskawkowymi. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam…
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem
Składniki:
- 1 mały batat
- około 15 pomidorków truskawkowych
- 1/3 opakowania serka sałatkowego
- garść rukoli
- 5 cieniutkich plasterków boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- szczypta chili
- sól
Winegret:
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem:
Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, chili i solą. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 15 minut.
Plasterki boczku pokroić w większe paski i upiec lub usmażyć na patelni.
Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku.
Smacznego 🙂