Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami, a całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam 🙂
Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami
Składniki na 2 porcje:
- 170 g krewetek (małych)
- 1 awokado
- 2 szparagi zielone
- 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina”
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta chili
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- sól
Przygotowanie sałatki z awokado, szparagami i krewetkami:
Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 2 cm).
Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy.
Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny i posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.
Smacznego 🙂