Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek)
- 2 marchewki
- korzeń imbiru (około 4-5 cm)
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % (lub 30%)
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki pestek dyni
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone w kosteczkę marchewki i starty imbir lub drobniutko pokrojony. Chwilę smażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie wszystko podsmażyć.
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Chwilę gotować, następnie dodać zawartość patelni. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i białym pieprzem. Gotową zupę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego 🙂
Doskonały smak, właśnie taki jakiego szukałam.
Super przepis! Przepyszna zupa! Dziękuję!
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 🙂
Mnie również b.smakowała