Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem


Pyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia 🙂

Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem

Składniki:

  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 malutka pietruszka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 garście jarmużu
  • 2 l bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • starty parmezan

Przygotowanie:

W moździerzu utrzeć kmin rzymski.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, kmin rzymski, chili, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Mieszając chwilę podsmażać.

W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać czosnek niedźwiedzi, krojone pomidory (razem z zalewą), pokrojone papryki i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać). Następnie doprawić solą i pieprzem.

Gotową zupę przelać na talerz i posypać startym parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa z soczewicy, batatów i pomidorów

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

→ Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Harira

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *