Pyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia 🙂
Składniki:
- 2 średnie czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1 średnia marchewka
- 1 malutka pietruszka
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 3 średnie ziemniaki
- 2 garście jarmużu
- 2 l bulionu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty parmezan
Przygotowanie:
W moździerzu utrzeć kmin rzymski.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, kmin rzymski, chili, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Mieszając chwilę podsmażać.
W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać czosnek niedźwiedzi, krojone pomidory (razem z zalewą), pokrojone papryki i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać). Następnie doprawić solą i pieprzem.
Gotową zupę przelać na talerz i posypać startym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa z soczewicy, batatów i pomidorów
→ Zupa gulaszowa z pieczoną papryką
→ Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
→ Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką
→ Harira