Pyszna, aromatyczna i bezmięsna, pełna kolorowych warzyw. Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, marchewką, pietruszką, ziemniakami, a także pomidorami. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który bez wątpienia podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia 🙂
Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem
Składniki:
- 2 średnie czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1 średnia marchewka
- 1 malutka pietruszka
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 3 średnie ziemniaki
- 2 garście jarmużu
- 2 l bulionu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty parmezan
Zupa z pieczoną papryką – przygotowanie:
W moździerzu utrzeć kmin rzymski.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Potem delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Później dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, kmin rzymski, chili, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Mieszając chwilę podsmażać.
W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać czosnek niedźwiedzi, krojone pomidory (razem z zalewą), pokrojone papryki, a także ziemniaki. Następnie gotować do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Gotową zupę przelać na talerz i posypać startym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: