Zupa z soczewicy, batatów i pomidorów


Dzisiaj zupa bezmięsna, treściwa i aromatyczna.  Z czerwonej soczewicy, batatów, krojonych pomidorów i z dodatkiem natki pietruszki. Doprawiona kminem rzymskim, kolendrą, kurkumą i chili oraz zabielona śmietanką. Dzięki batatom zupa jest słodkawa, a przyprawy nadają jej przyjemny aromat. Nie jest skomplikowana, idealna na szybki obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 małe bataty (wielkości dużych ziemniaków)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 i 3/4 l bulionu
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w kostkę.

W moździerzu utrzeć kmin rzymski razem z kolendrą.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, utarty kmin rzymski z kolendrą, chili i pokrojone bataty. Mieszając chwilę podsmażać.

W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać krojone pomidory (razem z zalewą) i soczewicę. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać śmietankę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Harira

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką

Zupa krem z batata z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *