Dzisiaj zupa bezmięsna, treściwa i aromatyczna. Z czerwonej soczewicy, batatów, krojonych pomidorów i z dodatkiem natki pietruszki. Doprawiona kminem rzymskim, kolendrą, kurkumą i chili oraz zabielona śmietanką. Dzięki batatom zupa jest słodkawa, a przyprawy nadają jej przyjemny aromat. Nie jest skomplikowana, idealna na szybki obiad.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 małe bataty (wielkości dużych ziemniaków)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 i 3/4 l bulionu
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bataty obrać i pokroić w kostkę.
W moździerzu utrzeć kmin rzymski razem z kolendrą.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, utarty kmin rzymski z kolendrą, chili i pokrojone bataty. Mieszając chwilę podsmażać.
W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać krojone pomidory (razem z zalewą) i soczewicę. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać śmietankę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Harira
→ Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim
→ Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową
→ Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką