Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką


Zupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni 🙂

Orientalna zupa krem pomidorowa

Orientalna zupa krem pomidorowa

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz”
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Mleczna pianka:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, cynamon i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę wszystko podsmażać.

Do garnka wlać bulion, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, szczyptę cukru i zawartość patelni. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.

Mleczna pianka:

Mleko wymieszać z kurkumą, szczyptą soli i mocno podgrzać (nie zagotować!). Ubijać, aż powstanie pianka. Gotową pianką udekorować zupę.

Smacznego 🙂

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *