Zupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni 🙂
Składniki:
- 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz”
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2,5 litra bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Mleczna pianka:
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka kurkumy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, cynamon i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę wszystko podsmażać.
Do garnka wlać bulion, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, szczyptę cukru i zawartość patelni. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.
Mleczna pianka:
Mleko wymieszać z kurkumą, szczyptą soli i mocno podgrzać (nie zagotować!). Ubijać, aż powstanie pianka. Gotową pianką udekorować zupę.
Smacznego 🙂