Dzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska – Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola). Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli, a także parmezanu. Serowa uczta dla podniebienia. Ta wegetariańska wersja lazanii z pewnością podbije Wasze serca. Miłośnicy szpinaku i serów bez wątpienia będą zachwyceni 🙂
Lazanię przygotowałam z gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wstępnie gotować. Koniecznie sprawdźcie na opakowaniu!
Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola)
Składniki:
- około 15 płatów makaronu lasagne (bez konieczności wstępnego gotowania!)
- 100 g startej mozzarelli
- 1 łyżka startego parmezanu
Farsz:
- 600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 350 g ricotty
- 200 g gorgonzoli
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą – przygotowanie:
Farsz:
Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Potem dodać pokrojoną gorgonzolę i mieszać, aż ser się rozpuści. Przestudzić. Następnie dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 4 części.
Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.
Na dnie naczynia do zapiekania (około 27 cm x 22 cm) rozsmarować 2 – 3 łyżki sosu beszamelowego. Rozłożyć płaty makaronu, a na nich rozsmarować warstwę farszu. W ten sposób ułożyć cztery warstwy. Następnie rozłożyć piątą warstwę makaronu i nałożyć sos beszamelowy. Należy pamiętać aby płaty makaronu były dokładnie przykryte sosem. Wierzch posypać startą mozzarellą i parmezanem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: