Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola)


Dzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska 🙂 Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu. Serowa uczta dla podniebienia. Ta wegetariańska wersja lazanii z pewnością podbije Wasze serca. Miłośnicy szpinaku i serów będą zachwyceni 🙂

Lazanię przygotowałam z gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wstępnie gotować. Koniecznie sprawdźcie na opakowaniu!

Składniki:

  • około 15 płatów makaronu lasagne (bez konieczności wstępnego gotowania!)
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka startego parmezanu

Farsz:

  • 600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 350 g ricotty
  • 200 g gorgonzoli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Dodać pokrojoną gorgonzolę i mieszać, aż ser się rozpuści. Przestudzić. Następnie dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 4 części.

Sos beszamelowy:

Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.

Na dnie naczynia do zapiekania (około 27 cm x 22 cm) rozsmarować 2 – 3 łyżki sosu beszamelowego. Rozłożyć płaty makaronu, a na nich rozsmarować warstwę farszu. W ten sposób ułożyć cztery warstwy. Następnie rozłożyć piątą warstwę makaronu i nałożyć sos beszamelowy. Należy pamiętać aby płaty makaronu były dokładnie przykryte sosem. Wierzch posypać startą mozzarellą i parmezanem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *