Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzol膮


Tagliatelle ze szpinakiem, piersi膮 z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spr贸bujcie 馃檪

Sk艂adniki:

  • 300 g tagliatelle
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 艂y偶ki oleju z pestek winogron
  • 3 z膮bki czosnku
  • 200 g szpinaku (u偶y艂am mro偶onego, rozdrobnionego)
  • 200 g gorgonzoli
  • 400 ml. 艣mietanki 18%
  • s贸l
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmrozi膰 i ods膮czy膰 z wody.

2. Makaron ugotowa膰 al dente.

3. Na du偶ej patelni rozgrza膰 olej, wrzuci膰 pokrojonego w kosteczk臋 kurczaka, posoli膰 go i sma偶y膰 na du偶ym ogniu, a偶 si臋 lekko zarumieni. Doda膰 przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i jeszcze chwilk臋 podsma偶a膰. Zmniejszy膰 gaz na najmniejszy, doda膰 szpinak i dola膰 艣mietank臋. Wymiesza膰 i gotowa膰, a偶 sos zg臋stnieje. Doda膰 3/4 pokrojonej gorgonzoli i doprawi膰 sol膮 i pieprzem. Ugotowany makaron prze艂o偶y膰 do sosu i delikatnie wymiesza膰. Gotowe danie na艂o偶y膰 na talerz i udekorowa膰 reszt膮 pokrojonej w kosteczk臋 gorgonzoli.

Smacznego 馃檪

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzol膮