Risotto alla Milanese


Dzisiaj klasyka kuchni w艂oskiej 馃檪 “Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. R贸偶nica polega na tym, 偶e przyrz膮dzane jest na podsma偶onym szpiku wo艂owym. Bardzo cz臋sto podawane jest z ossobuco, ale mo偶e r贸wnie偶 stanowi膰 samodzielne danie. “Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jad艂am, kremowe i ma pi臋kny 偶贸艂ty kolor. Polecam 馃檪

Sk艂adniki:

  • 聽1 艣rednia cebula
  • 300 g ry偶u Arborio
  • oko艂o 30 g szpiku wo艂owego
  • 3/4 szklanki bia艂ego wytrawnego wina
  • 2,5-3 szklanki bulionu wo艂owego
  • szafran (0,12 g)
  • 4 艂y偶ki startego parmezanu
  • oko艂o 50 g mas艂a
  • s贸l

Przygotowanie:

Do du偶ej i szerokiej patelni dodajemy troch臋 mas艂a i podsma偶amy szpik wo艂owy (oko艂o 8 minut), dok艂adamy drobno posiekan膮 cebulk臋 i szklimy. Szpik wyjmujemy. Wsypujemy ry偶 i podsma偶amy go, a偶 zrobi si臋 szklisty. Dolewamy wino i gotujemy na 艣rednim ogniu aby wyparowa艂o, cz臋sto mieszamy. Nast臋pnie dodajemy szafran, dolewamy szklank臋 bulionu. Gdy ry偶 wch艂onie bulion, dolewamy kolejn膮 szklank臋 i czynno艣膰 powtarzamy, do momentu zu偶ycia ca艂ego bulionu. Ry偶 gotujemy oko艂o 20 minut, pami臋taj膮c aby prawie ca艂y czas miesza膰. Doprawiamy sol膮 i wy艂膮czamy gaz. Teraz dodajemy reszt臋 mas艂a, starty parmezan i delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywk膮 i zostawiamy na oko艂o 2 minuty aby risotto odpocz臋艂o.

Smacznego 馃檪

Zapisz


Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Komentarz do “Risotto alla Milanese