Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej 🙂 „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z ossobuco, ale może również stanowić samodzielne danie. „Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jadłam, kremowe i ma piękny żółty kolor. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 300 g ryżu Arborio
- około 30 g szpiku wołowego
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 2,5-3 szklanki bulionu wołowego
- szafran (0,12 g)
- 4 łyżki startego parmezanu
- około 50 g masła
- sól
Przygotowanie:
Do dużej i szerokiej patelni dodajemy trochę masła i podsmażamy szpik wołowy (około 8 minut), dokładamy drobno posiekaną cebulkę i szklimy. Szpik wyjmujemy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go, aż zrobi się szklisty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu aby wyparowało, często mieszamy. Następnie dodajemy szafran, dolewamy szklankę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż gotujemy około 20 minut, pamiętając aby prawie cały czas mieszać. Doprawiamy solą i wyłączamy gaz. Teraz dodajemy resztę masła, starty parmezan i delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 2 minuty aby risotto odpoczęło.
Smacznego 🙂
moje ulubione! ale w wersji wegetariańskiej :]