Przepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany 🙂 Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie 🙂
Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Gruszki:
- gruszki
- 3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
Masa migdałowa:
- 100 g masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 1/2 szklana cukru pudru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki likieru o smaku amaretto
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Gruszki:
Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około 20- 30 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotujemy dłużej, ale uważamy żeby ich nie rozgotować.
Ugotowane gruszki wyjmujemy, studzimy, odkrawamy kawałeczek spodu i delikatnie wycinamy gniazda nasienne.
Masa migdałowa:
Wszystkie składniki razem utrzeć.
Upieczone tartaletki wypełniamy przygotowaną masą migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy, postawiamy na każdej gruszkę (lekko dociskamy) i pieczemy około 10 minut.
Gotowe tartaletki ustawiamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Zachwycający deser ,pozdrawiam.
Gruszka faktycznie robi wrażenie, wydaje się być ogromna 😀