Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką


Wilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…

Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Pianka z ajerkoniaku:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1,5 szklanki ajerkoniaku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 90 g masła
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Ciasto:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.

Pianka z ajerkoniaku:

Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie mieszając, powoli dolewać ajerkoniak. Mleko z żelatyną postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!). Wystudzić, następnie bardzo powoli dolewać do ubitej śmietany, cały czas mieszając (jeżeli wlejemy szybko to zrobią się grudki). Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje. Kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.

Polewa czekoladowa:

W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać gotowe ciasto.

Karmelowe esy-floresy:

Zrobić karmel i za pomocą łyżki robić esy-floresy na foli aluminiowej. Gdy stwardnieją delikatnie je oderwać i przyłożyć do boków pokrojonego ciasta.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką