Wilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…
Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Pianka z ajerkoniaku:
- 500 ml śmietany 30%
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1,5 szklanki ajerkoniaku
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 90 g masła
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.
Pianka z ajerkoniaku:
Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie mieszając, powoli dolewać ajerkoniak. Mleko z żelatyną postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!). Wystudzić, następnie bardzo powoli dolewać do ubitej śmietany, cały czas mieszając (jeżeli wlejemy szybko to zrobią się grudki). Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje. Kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.
Polewa czekoladowa:
W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać gotowe ciasto.
Karmelowe esy-floresy:
Zrobić karmel i za pomocą łyżki robić esy-floresy na foli aluminiowej. Gdy stwardnieją delikatnie je oderwać i przyłożyć do boków pokrojonego ciasta.
Smacznego 🙂
Wygląda fantastycznie, musiało smakować bajecznie 🙂
Jestem nim oczarowana!.